החומרים שמהם עשוי הסיפור שלי הם מאלה שיש כאן בארץ הזו. שכן כאן, תחת כל אבן כמעט, נמצא איזה יצור ארסי ממשפחת 'שואה' וכל היחסים שלנו עם הכל ועם כולם קשורים ביצורים האלה כי ככה אנחנו עשויים. טוב לא אנחנו, אני. לא אספר כאן את העלילה וגם כמעט לא את הדמויות כי הייתי רוצה שמי שיקראו את הספר שלי יגלו את זה לאט, קצת כמו שאני גיליתי. לאט ובבת אחת, בהדרגה ובחבטה עזה בסרעפת.
איך בגיל ממש מאוחר נגלה לי סוד ששינה את כל מפת הכוכבים שאמורה להגיד לי מי אני. ואיך בגיל מאוחר הרבה יותר, יצאתי למסע כשהמפה המשובשת הזו משמשת לי לניווט. יצאתי לנסות ולהבין ולא ידעתי ממש מה זה שאני רוצה להבין.
אחרי שכתבתי שלושה רומנים בדיוניים, יצאתי לחפש את האמת, לחפש איזה מקום בלתי אפשרי וניסוח אפשרי למי שאני. החיפוש נעשה בזיכרון ובנפש כמו גם באותה מידה של רצינות בספרים ובמסמכים ובארכיונים, במקומות הפיזיים במזרח אירופה ואצל מעט האנשים החיים שעוד יכלו לזכור ולדבר.
וזה די מצחיק איך במשך הרבה שנים היה לי חלום, הייתה לי משאלה, לכתוב רומן היסטורי. זה נראה לי משהו ממש מעניין ומהנה לעשות את זה וקיוויתי שתהיה תקופה בהיסטוריה שתמשוך אותי לצלול אל תוכה. לא העליתי בדעתי שמה שיקרה בסוף זה שהסיפור שלי עצמי, של המשפחה שלי, יהפוך לסוג של רומן היסטורי. כי זה מה שהוא, בין השאר.
התקופה שנכפתה עלי, כשכל תא בגוף שלי התנגד אבל ללא הועיל, היא תקופת מלחמת העולם השנייה, כלומר השואה. לא הייתי בוחרת בה, בחיי שלא, מי בכלל היה מוכן לעשות את זה אילולא זה נכפה עליו? בדיוק. אחרי שברחתי מהכתיבה המון שנים, ועסקתי באיור, אמנות ועיצוב. ואחרי שהתחלתי לכתוב וברחתי אל הבדיון, וכתבתי על גיבורות שאישיותן, עיסוקיהן, משפחותיהן וחייהן אינם דומים כלל לשלי. אחרי הכל, כשעייפתי מלברוח, קיבלתי עלי את הדין וישבתי וכתבתי על השואה. עליה ועל מה שהיא עשתה לכל מי שיקר לי. זה הסיפור שלי אבל הוא קודם כל של אמא שלי ושתי האמהות שלה, והעולם השלם שהיה עולמה שנכחד והוסתר מאיתנו ושלח את קרני המוות שלו אל כולנו בלי שידענו.

14 בפברואר 2023 ב- 15:07 |
מיכל יקרה, אני מתוודע יותר ויותר בשנים האחרונות לבני אדם, נניח כבני גילי (סוף שנות הארבעים) ועד גילאי שבעים ומשהו, שבשבילם אין דבר כזה — דור ראשון, דור שני ודור שלישי, אלא שכולנו באיזשהו מובן ניצולי שואה. אני שם לב לזה בעיקר משום שבגיל צעיר, לאחר שגדלתי בנוכחות ממש עירה של ניצולי/ות מחנות ופרטיזנים/ות לוחמים/ות שסיפרו לי סיפורים שלא התאימו לגילי, היה בי צד שבקלות יכול היה להתפתח לאובססיה בנושא, ולכך שאתפתח כחוקר שואה — החלטתי במודע לקחת את עצמי לכיוונים אחרים לגמרי. אף על פי כן, דודהּ של ז'ורז' פרק, אסתר, פעם אמרה לו לדבריו שייקח הרבה יותר מדור על-מנת שהיהודים ייצאו מהגטו. כמובן, זה היה נכון לדמותו של פרק עצמו, אבל גם להרבה מאוד יהודים שהם בנים ונכדים של ניצולי-שואה. למשל, ברור לי שכנכד של פרטיזנים — אני ממשיך להיאבק. כלומר, יש בי מימד לא מבוטל של התייחסות לקיום כמאבק ארוך ורצוף. אני לא בטוח אם זה היה כך, אילולא סיפורי המאבק היו המיתוסים הכי יסודיים שסופרו לי בילדותי.
מחכה לקרוא את ספרך.
14 בפברואר 2023 ב- 16:12 |
זה מאוד מעניין, לאחרונה מדברים על כך שטראומה יכולה לגרום לפגיעה בדי אנ איי של האדם ושלוקח שלושה דורות לתיקון הנזק. זה נשמע דמיוני אבל גם לא מפתיע בכלל.
תודה שועי, תודה!
14 בפברואר 2023 ב- 17:47
פעם, עוד באמצע שנות התשעים, היו מי שדיברו על זיכרון גנטי שמצוי ב-RNA אבל למיטב ידיעתי, הנושא מאז הופרך, וזאת אף על פי שלפעמים נדמה לי שאנחנו נושאים הרבה יותר מאשר את סך זכרונותינו. למשל, פעם בהרצאה על שפינוזה התחלתי לצטט קטעים שלמים מחיבוריו, שמעולם לא למדתי בעל-פה, ואפילו לא זכרתי שאני זוכר, והייתי מופתע עד כדי כך ממה שקרה, שהלכתי לספרים מיד לאחר ההרצאה לבדוק שלא המצאתי שום דבר, והכל היה במקום ועל הדרך שאמרתי. או למשל,פעם עמדתי מול פיות פעורים באיזו סדנא בחנות ספרים, הבחנתי באיזה ספר על המדף שיש בו רעיון מסוים. פתחתי את הספר והתחלתי לקרוא במקום שפתחתי וזה היה בדיוק הציטוט. אנשים לא הבינו איך עשיתי את זה (הוצאתי ספר מהמדף ופתחתי אותו במקום הראשון שפתחתי והתחלתי לקרוא, אפילו בלי לשים לב). והשתאו עוד יותר כשזה קרה פעמים נוספות עם ספרים אחרים. אני באמת לא יודע וזאת אינה השגה מיסטית. אני פשוט חושב שיש באדם זיכרון הרבה יותר גדול מכפי שהוא מעריך או גישה אל זיכרון כזה, במיוחד כשהוא מאוד מרוכז. קצת דומה לרעיון האפלטוני של אנמנזיס (היזכרות), כאילו כשהאדם רוכש ידע הוא רק נזכר במה ששכח. אני לפחות מרגיש הרבה פעמים כמו אנטנה שקולטת ידע מכל מיני מקומות, מכל מיני דורות. למשל, יש שיטות בפילוסופיה, שהבנתי כילד או כנער הרבה לפני שהתוודעתי לספר או לפילוסוף או שבכלל ידעתי שמישהו חשב כך לפניי.
15 בפברואר 2023 ב- 10:30 |
כָּתַבְתְּ את הספר שלך בדם ליבי השותת שואה. מדהים כמה אנרגיה אפלה שאפשר להעלות מבאר השואה והיא לעולם איננה מתרוקנת. הלכתי לשים ון מוריסון כדי להירגע. עוקב בזהירות
15 בפברואר 2023 ב- 13:56 |
באר אפלה מאוד.
ומותר לך לנוח לפעמים דודינקה.
ת ו ד ה!
16 בפברואר 2023 ב- 11:53 |
מיכלי אני כל כך שמחה שכתבת את הספר הזה ומחכה לו מאד.
16 בפברואר 2023 ב- 14:09 |
תמצ'יק את מחזקת אותי מאוד מאוד!
16 בפברואר 2023 ב- 13:44 |
אני ממש סקרנית. להקשיב ולקרוא.
16 בפברואר 2023 ב- 14:09 |
תודה נירה,
תודה תודה!
אוטוטו…